Wat is Port?

Lekker eten en drinken

Wat is Port?

Port is een wijnsoort die sterker is dan normale wijn. Vaak ligt het alcoholpercentage ook een stuk hoger en is de smaak heel wat aanweziger. Port komt uit Portugal waar het versterkt is. Het hoeft niet alleen in een rode variant te komen maar kan ook worden gemaakt uit witte wijn of rosé. Het is vaak wat zoeter dan normale wijn omdat er veel restsuikers blijven hangen in het rijpingsproces. Hierdoor is de wijn zoeter van smaak dan normale wijn. Je drinkt het vaak als aperitief voor het eten of als mixer in een cocktail. Vaak wordt witte Port met tonic en wat citroen gedronken als simpele cocktail. Je kunt het ook mixen met bijvoorbeeld wodka, mousserende wijn of bourbon om interessante smaken te creëren. Wat erg populair om te drinken is Port met gin en campari. Dit is een interessante variant op de welbekende negroni. Een zoet en bitter drankje.

Welke wijn bij het eten?

Het is lekker om bij bepaald eten een goede wijn of Port te drinken voor de optimale smaakbeleving. Wanneer je kiest voor een medium volle wijn zoals rood is dit lekker bij gerechten zoals pasta’s. Maar ook veel witte wijnen kunnen passen bij pasta’s met lichte sauzen of bijvoorbeeld Indiaas eten, daarnaast past het goed bij vissoorten en oesters. Heftigere, diepere rode wijnen passen beter bij stukken vlees. Wanneer je dan een rondere wijn toevoegt aan je gerecht en zorgt voor een smeuïg effect ga dan voor een zachtere wijn. Deze passen goed bij bijvoorbeeld een pasta carbonara om de romigheid naar voren te laten komen.

Een cocktailavond met vrienden

Een avondje drankjes mixen met je vrienden kan net als een avond met Port erg gezellig zijn, als je een paar soorten alcohol haalt en wat mixers kun je al een heel eind komen. Luxueuze cocktails hoeven niet duur te zijn om te maken en je bent waarschijnlijk toch goedkoper uit dan wanneer je met acht man op het terras zit en iedereen drie drankjes besteld. Je kunt al heel makkelijk zelf bijvoorbeeld een aperol spritz maken of een espresso martini mits je een beetje degelijke koffie hebt. Je kunt ook wat meer budget proof cocktails maken door bijvoorbeeld te kiezen voor een zomerse sangria of winterse glühwein. 

Of toch een avond op de bank met een goede Port?

Niet alleen kan het heerlijk zijn om wat tijd voor jezelf te hebben en dit te spenderen op de bank met een grote zak chips en een goede fles Port of rode wijn met een interessante serie aan. Maar het kan ook even goed zijn om je sociale batterij op te laden wanneer je ieder weekend met mensen bent. Soms heb je even de tijd nodig om even tot rust te komen en goed voor jezelf te zorgen zodat je er de volgende week weer tegenaan kan. Het is natuurlijk ook leuk om dingen te doen met vrienden of familie in het weekend die je normaal gesproken minder vaak ziet omdat ze druk zijn of bijvoorbeeld aan de andere kant van het land wonen. Maar deze vrije tijd zorgt er voor alsnog voor dat je die tijd daar aan kunt spenderen. Soms is het lastig kiezen, maar je kunt het beste doen wat goed voelt.