De oorsprong van IPA’s 

Lekker eten en drinken

De oorsprong van IPA’s 

Voor de liefhebber van speciaalbier is de keuze tegenwoordig erg ruim. Steeds meer kleine brouwerijen schieten de grond uit en beginnen met het brouwen van speciaalbieren. Hierdoor komen er steeds meer speciaalbieren op de markt met elk hun unieke smaak. Een walhalla voor de echte liefhebber. Populaire biersoorten als Triple, Stout, Blond en IPA. Elk biersoort heeft zijn eigen geschiedenis. De oorsprong van IPA is een heel mooi verhaal om te vertellen, daarom doen we dit graag.  

De oorsprong van IPA gaat terug tot de 18e eeuw, toen Engeland een sterke band had met India vanwege de Britse Oost-Indische Compagnie. Tijdens deze periode wilden Engelse brouwers bier naar India exporteren om de dorst van de Britse kolonisten te lessen. Het probleem was echter dat de overzeese reis van het bier ongeveer zes maanden duurde, waardoor het bier vaak bedierf en ondrinkbaar werd tegen de tijd dat het zijn bestemming bereikte. 

Om dit probleem op te lossen, begonnen brouwers het bier te versterken. Ze verhoogden het alcoholpercentage en voegden extra hop toe, wat fungeerde als een natuurlijk conserveermiddel. Hops hebben antimicrobiële eigenschappen en kunnen de groei van bacteriën remmen, wat de houdbaarheid van het bier verbeterde. Bovendien gaven de toegevoegde hoppen een kenmerkend aroma en een verfrissende bitterheid aan het bier. 

Een van de mythen die rond IPA circuleert, is dat het bier extra hop kreeg om de smaak te behouden tijdens de lange reis over de zee naar India. Hoewel dit een aantrekkelijk verhaal is, wordt dit idee betwist door sommige historici. Niettemin staat vast dat de overzeese handel met India een cruciale rol speelde in de ontwikkeling van IPA. 

Het was pas in de late 20e eeuw dat IPA’s een wereldwijde opleving kenden in populariteit. In de Verenigde Staten begonnen ambachtelijke brouwers te experimenteren met verschillende hopsoorten en brouwtechnieken, wat resulteerde in een breed scala aan IPA-varianten, zoals de dubbele IPA (DIPA) en de New England IPA (NEIPA). Deze vernieuwingen hebben bijgedragen aan de blijvende aantrekkingskracht van IPA op bierliefhebbers die op zoek zijn naar gedurfde en smaakvolle brouwsels. 

Vandaag de dag is IPA niet langer beperkt tot de Britse eilanden of de Verenigde Staten. Over de hele wereld hebben brouwers hun eigen interpretaties van IPA ontwikkeld, met lokale ingrediënten en smaken die de stijl verrijken. Of je nu geniet van een klassieke Engelse IPA met aardse tonen of een tropische NEIPA met sappige hopsmaken, één ding is zeker: de oorsprong van IPA heeft geleid tot een bierrevolutie die de wereld heeft veroverd en nog steeds evolueert. Proost op de ongelooflijke reis van India Pale Ale!